Wat doet de overheid om files te voorkomen?

Een file voorkomen dat kun je niet in je eentje doen, het liefste doe je dat met een hele grote groep want dat kan het verschil maken. De overheid kan daarbij helpen en heeft daarom maatregelen ingesteld in de hoop dat die helpen de files te voorkomen. Of die helpen dat verschilt dan ook weer per weg en welke tijd het is maar over het algemeen zijn ze wel nuttig. Ze zijn alleen niet voor iedereen even fijn, je kunt er namelijk ook last van hebben.

Inhaalverbod voor vrachtwagens

Om te voorkomen dat er files komen heeft de overheid een inhaalverbod ingesteld voor vrachtwagens. Dit inhaalverbod is op de spitstijden en er mag dan ook niet ingehaald worden op de snelwegen. Deze wet is al heel lang geleden ingegaan en op sommige wegen is deze wet nu de hele dag van toepassing waardoor er helemaal niet meer ingehaald mag worden. De overheid hoopt dat er op die minder snel file ontstaat en daardoor de doorstroming op de snelwegen verbeterd wordt.

Wat kun je zelf doen om file te voorkomen?

Je kunt zelf ook iets doen om proberen files te voorkomen want ook jij zit natuurlijk niet te wachten op een file. Je kunt buiten de spitstijd gaan rijden zodat je niet in de drukte midden op de weg zit maar er is nog een andere oplossing. Zorg dat je goed met het verkeer meerijdt en goed voor je uitkijkt zodat je de situatie kunt overzien. Op die manier ga jij vloeiend met het verkeer mee en is de kans dat er file komt te staan al een stuk minder dan wanneer je elke keer aan het remmen bent.

Anticipeer over de weg

Als jij goed kan zien wat er gebeurt op de weg dan kun jij daardoor ook zien wat er gaat gebeuren op de weg. Waar jij al ziet dat de mensen voor je aan het remmen zijn kun jij je gas loslaten zodat je niet ook hard hoeft te remmen. Je voorkomt daarmee dat je een kettingreactie krijgt aan mensen die ook gelijk op hun rem trappen als ze zien dat jij dat ook doet. Op die manier blijft het verkeer goed doorstromen en zijn alle medeweggebruikers ook hopelijk op tijd bij hun bestemming.